Verslag KNAF CUP IAME X30 NETHERLANDS 2016 race 1 Mariembourg

26 maart 2016

Vorige week was het zover. De start van een nieuw kartkampioenschap dat zijn gelijke niet kent.
Met een moderne opzet, gericht op de toekomst, met twee betrokken bonden RACB en KNAF en twee samenwerkende organisaties.
Verenigd in een combi wedstrijd KNAF CUP IAME X30 NETHERLANDS - BELGISCH KAMPIOENSCHAP - BENELUX OPEN waarin voor drie titels kan worden gegaan. En dat alles mede gestimuleerd door IAME en haar importeurs en dealers.

Het eerste event werd meteen gehouden op een van de mooiste circuits ter wereld, Karting des Fagnes Mariembourg in België.

Het werd een memorabel weekeinde, met een topsfeer, schitterende races en een enorm groot bezoekersaantal. Het was ramvol. De gemeenschappelijke organisatie laat (lands)grenzen vervagen. We zijn een kartfamilie, dragen dat uit en handelen er naar. We zijn blij voor iedere nationaliteit als er succes wordt gehaald en leven mee met iedereen als het even tegenzit. Dat kenmerkt het IAME racegevoel, met z’n allen gaan voor prachtige wedstrijden in een sportieve ambiance.

Het vervagen van grenzen zie je ook terug komen in de KNAF CUP IAME X30 NETHERLANDS, waarin rijders met diverse nationaliteiten – zoals Nederlands-Belgisch-Zweeds-Russisch-Pools-Peruaans - zich hebben ingeschreven. Het is een open kampioenschap, wat inhoudt dat iedere deelnemer kampioen kan worden. Tot nu toe hebben er zo’n zestig deelnemers ingeschreven voor de KNAF CUP. Je merkt dat er veel interesse is aan de vele informatievragen die we krijgen.

Vanzelfsprekend vroeg iedere deelnemer zich van tevoren af waar hij of zij zou staan in het nu al 150 rijders kennende deelnemersveld. De trainingen stonden dan ook deels in het aftasten van de tegenstanders.
De KNAF CUP delegatie presenteerde zich samen met alle andere nationaliteiten in de rijderspresentatie. Geweldig om dat zo te zien en mee te maken. Sport verbroedert, zeker en vast!

We kregen strakke kwalificaties en wedstrijden voorgeschoteld, waarin de KNAF CUP deelnemers zich van hun beste kant lieten zien via fair-and-square racen.
Met meerdere podiumgangers in de overall Benelux dagklassementen: Bart Ploeg, derde in de klasse Mini-Parilla, Lorenzo van Riet, grandioos winnaar in de klasse X30 Shifter, Darragh Adriaenssens en Charno van Sonsbeek trots op twee en drie in deze klasse en Jentsen Adriaenssens op drie in de klasse X30 Super Shifter.
Eigenlijk was iedereen een beetje winnaar als je in zulke grote velden op een zo mooie manier kunt racen.

Uit de totaalstand worden de klassementen KNAF CUP IAME X30 NETHERLANDS gefilterd.
De deelnemers moesten dus niet alleen naar de Benelux Cup competitie kijken, maar ook nog eens elkaar in de KNAF CUP in het vizier houden.

De klassen

  • Mini-Parilla 60cc
  • X30 Cadet
  • X30 Junior
  • X30 Senior/ Master
  • X30 Super / Master (175 cc)
  • X30 Shifter (125 cc)
  • X30 Super Shifter (175 cc)

Verslag KNAF CUP Klassement

Mini-Parilla 60cc

Als eerste startte DE mini klasse. Zoals in alle IAME klassen kun je  met motoren, zo uit de doos op de kart, vooraan meestrijden.
Bart Ploeg won in de KNAF CUP zowel de twee kwalificatieraces als de finale, kort voor de zeer snelle Sita Vanmeert en Benjamin Giezen. Ze werden op hun beurt weer op korte afstand gevolgd door Nathan Ottink en Siebren Fokkema.
Waarbij aangetekend dat Bart zich ook nog eens naar de 3e plaats in de Benelux Cup–BK wedstrijd knokte, met Sita op 8, Benjamin op 14, Nathan op 19 en Siebren op 21.

X30 Cadet

Deze klasse zit net onder de X30 Junior. De drie KNAF CUP rijders maakten met spanning hun opwachting in het grote deelnemersveld. Spanning die plaats maakte voor gedrevenheid en de wil om aan te pikken en te presteren. Sam Balota, Georgina Driessen en Senna Ekkers lieten zien uit het juiste racehout gesneden te zijn. In het KNAF CUP klassement eindigden ze in deze volgorde op de plaatsen een t/m drie.
In het Benelux Cup – BK klassement racete Sam in de kopgroep naar de 6e positie, met Georgina en Senna op 12 en 13 in de achtervolgende groepen.

X30 Junior

Kas Haverkort was een van de bepalende rijders in de wedstrijd. Hij reed telkens mee in de kopgroep en had lange tijd zicht op een Benelux Cup-BK podiumplaats. Dat dat uiteindelijk de negende positie werd zegt veel over de sterkte in de breedte. Het had ook zomaar een podium kunnen zijn.
Kas werd hierdoor wel afgetekend winnaar in het KNAF CUP klassement. “Onze” elf juniorrijders reden in het klassement mee of ze al jarenlang met de Franse en Belgische top strijden. Op en top gemotiveerd en geconcentreerd. Tonnie Verdonk en Daan Steenman volgden knap in het spoor van de leiders. In de KNAF CUP eindigden ze respectievelijk als 2e en 3e.
Trots zijn we op de kanjers Amish Banwari, Henkie Kalteren, Niels Koolen, Beau Heijmans, Thomas Wiegman, Larissa Tabak, Beer Dorrestijn en Naomi van Wagensveld, die zich van hun beste kant lieten zien.

X30 Senior en Master en X30 Super

Ik denk dat het algemeen bekend is, maar de KNAF CUP kent een grote groep sterke Seniorrijders. En dat werd door hen in deze wedstrijd geëtaleerd door constant in of net achter de kopgroep mee te racen. Het moet gezegd, de klasse kent een zeer sterke internationale bezetting, maar vlak ook een Rowan Grinwis, Mike Bartels, Nygel Verhaeren, Thijmen Nabuurs, Niels Nipperus, Tomas de Backer, Jordi Verhagen, Wietske Visser, Lorenzo Stolk, Milo Ligtelijn en Charlotte Verkuijlen niet uit.
Rowan en Mike reden naar een totaal top-10 klassering, met Rowan op 5, Mike op 10, waarbij beiden ook zomaar op het podium hadden kunnen eindigen. Mike reed ook rechtstreeks richting top vijf, maar kwam helaas in de laatste race, de finale, in aanraking met een andere rijder, waardoor voor Mike de race eindigde. Tekenend voor het sterke optreden van Mike was de uitslag in de KNAF CUP, waarin hij achter Rowan, maar voor Nygel op plaats 2 eindigde.

Wat een kanjer is X30 Master rijder Wilco Schaaphok. De ervaring spat er van af. Wilco reed sterk, megasterk naar plaats vijf totaal, kort achter de Finse totaalwinnaar Laine en drie sterke Belgische RACB rijders.
Geweldig gedaan Wilco. De koppositie in de KNAF CUP is voor jou.

Drie KNAF CUP deelnemers stonden aan de start in de klasse X30 Super; Viktor Oberg, Taylor Greenfield en Roel Jonker.
Wat is dit een klasse zeg, wat een snelheid komt er uit de 175 cc automaatmotor. Een genot om te zien EN te horen!
Viktor streed mee om de overwinning totaal, reed twee sterke kwalifcatieheats. De winst lag binnen handbereik. De finale bracht hem de vijfde plaats totaal. Er had meer ingezeten, maar het kwam er net niet uit. In de Benelux Cup zal Viktor een van de kanshebbers op de eindoverwinning zijn.
Viktor pakte de eerste plaats in de KNAF CUP, met op twee en drie Taylor Greenfield en Roel Jonker, die zich meer dan verdienstelijk weerden in het sterk bezette veld.

X30 Shifter en Super Shifter

Lorenzo van Riet is een rijder van internationale allure. En dat toonde hij vandaag in de klasse X30 Shifter, waarin hij de KNAF CUP honneurs samen met Jesse Smeets, Charno van Sonsbeek, Darragh Adriaenssens, Thijs van den Heuvel, Mickey Slotman en Jeroen van Dorp waarnam. En hoe. De mannen zaten constant in de kopgroep en stevenden rechtstreeks naar een 1-2-3tje. Youngster Mickey Slotman leek naar het podium te gaan, totdat hij in de derde race in aanraking kwam met een andere rijder en crashte. Na onderzoek bleek er sprake van een schouderbreuk. Mickey, je was top, we hopen met z’n allen dat je blessure snel geneest en je weer snel in ons midden bent.
Lorenzo van Riet liet er ondertussen geen gras overgroeien en pakte de winst totaal. De andere KNAF CUP rijders waren duidelijk geïnspireerd en zetten geweldige prestaties neer, want ze zorgden er voor dat het podium volledig KNAF CUP werd met Darragh op 2 en Charno op 3.
Alleen Op de Beeck zat er tussen, maar dan kwamen Thijs en Jesse op 4 en 5, gevolgd door Jeroen op 10.
Al met al etaleerden onze jongens een verschrikkelijk hoog niveau, om trots op te zijn.
Het KNAF CUP podium; 1. Lorenzo van Riet – 2. Darragh Adriaenssens – 3. Charno van Sonsbeek.

Dan de X30 Super Shifter, de kanonnen met de nu al befaamde 175cc motor.
Onze Jentsen Adriaenssens en Erik Hellemans zijn twee sterke rijders. Dat bleek in de race maar eens weer, ze streden contant voorin mee. Jentsen etaleerde zijn kracht, reed naar P3 in de totaalstand, kort gevolgd door Erik op 6. Wat geweldig mannen.
In de KNAF CUP staan ze natuurlijk 1 en 2.

De uitslag en tussenstand KNAF CUP kunt u nazien op onze resultaten pagina.

Al met al kwam te snel een eind aan een heerlijk kartweekeinde. We zien dan ook uit naar de volgende wedstrijd op 30 april / 1 mei, op nog zo'n mooie baan, Francorchamps België, waar er nog meer deelnemers aan de start worden verwacht.

Tot dan!