Verslag KNAF CUP IAME X30 NETHERLANDS 2016 race 3 Emmen

24 juni 2016

Het verslag van wat zou blijken te zijn een heerlijke, gezellige, sportieve, sfeervolle wedstrijd KNAF CUP IAME op Emmen, dat mogelijk werd gemaakt door de enthousiaste groep deelnemers en aanhang!

Het moet gezegd mensen, Pottendijk Emmen is door de aanpassingen een mooie interessante baan geworden, waarvoor men niet voor niets van de KNAF de licentie heeft gekregen. Wij koesteren als organisatie deze Nederlandse baan. En terecht zo bleek afgelopen weekeinde. Met super spannende en fair verreden wedstrijden hebben we een geweldige racedag meegemaakt.
Met een aantal nieuwe rijders aan de start en diverse geïnteresseerden die op de zaterdag mee kwamen trainen bleek de brede belangstelling voor IAME nu al voor komend seizoen. Daar doen we het voor.

Mini-Parilla 60cc

Als eerste startte de klasse Mini-Parilla. Zoals in alle IAME klassen kun je hier met motoren  zo uit de doos op de kart vooraan meestrijden.
Bart Ploeg blijkt al langere tijd de te kloppen man in deze klasse. Fier neemt hij in de tussenstand de koppositie in. Wat de overige rijdertjes vandaag ook probeerden, Bart trok zowel de twee kwalificatieraces als de finale op indrukwekkende wijze naar zich toe.

Achter Bart was het telkens een een grote groep rijders, geformeerd in een lang en kleurig lint, die de volgende plaatsen betwistte. Onder de indruk raakten we van de prachtige inhaalacties gedurende de drie heats.

Dani Prins, Sita Vanmeert en Coen Doorn streden voor de tweede plaats, terwijl Nathan Ottink, Gabriel Bektas, Benjamin Giezen en Siebren Fokkema er een mooie show van maakten in de strijd om de resterende plaatsen. Ik zeg met name mooie show, omdat het werkelijk genieten was van hetgeen deze talenten ons voorschotelden.

Waren het na de twee kwalificatieraces Bart Ploeg en Dani Prins die het sterkst uit de strijd kwamen, in de finale was het onze snelle Belgische lady die het werkelijk op de frêle heupen kreeg en via strak racen de overige deelnemers de tweede plaats afsnoepte. Daar ging wel wat strijd aan vooraf, want onder andere Dani liet zich niet zomaar voorbij rijden. Gedurende de finale moest Dani uiteindelijk capituleren en Sita voor zich dulden, waardoor meteen het podium vaststond; 1. Bart Ploeg; 2. Sita Vanmeert; 3. Dani Prins.
Coen Doorn redde het net niet, kwam nagenoeg met Dani gelijk over de finish. Plaats vier was voor hem. Wat een afsluiting!

X30 Cadet en X30 Junior

Kas Haverkort was de bepalende rijder in de Junior wedstrijd. Het jonge talent reed strak, geconcentreerd en met flair naar drie keer de winst in evenzoveel heats. Kas pakte telkens snel een voorsprong om die niet meer af te staan.

Dat kon ook al gebeuren omdat achter hem een weergaloze strijd ontstond tussen nog een aantal toppers in de dop: Tonnie Verdonk, Amish Banwari, Thomas Wiegman, Dmitry Fick, Daan Steenman en Niels Koolen, om de eersten in de twee kwalificatieraces maar te noemen. Er werd geen contimeter afgegeven zonder strijd.
De IAME X30 motoren lenen zich uitstekend voor dergelijke close-racing. Zo uit de doos, op de kart en vooraan meestrijden is hier werkelijkheid.

In de twee kwaliraces waren het uiteindelijk Thomas Wiegman, Amish Banwari en Tonnie Verdonk die de beste scores behaalden achter Kas.
De finale zou een iets ander beeld laten zien. Tonnie en de als herboren rijdende Amish wisten zich voorbij Thomas te strijden en zouden daardoor de overige twee podiumplaatsen achter de opnieuw ongenaakbare Kas voor zich opeisen.
Ondanks dat Thomas het podium net niet haalde, deed hij na Kas wel de beste zaken voor het totaalklassement, waarvoor hij twee punten meer pakte dan Amish en Tonnie.

Georgina Driessen reed met een Junior motor mee in het Cadet klassement. De snelle lady reed alsof ze niet anders gewend was. Sterk via de plaatsen 11 en 10 in de kwaliraces en via plaats 9 in de finale. Petje af voor dit snelle meiske. Dat natuurlijk met de trofee voor de X30 Cadetklasse huiswaarts keerde.

De twee nieuwe deelnemers in deze klasse, Senna Metselaar en Dylan van Zanten deden het meer dan verdienstelijk. Ze reden van meet af aan lekker mee en weerden zich voortreffelijk. Senna reed naar 10, Dylan naar 13 in de eindstand.

De overige rijders moeten we zeker noemen vanwege hun niet aflatende strijd in een wedstrijd die door hen van kleur werd voorzien: Beau Heijmans (5), Dmitry Fick (6), Niels Koolen (7), Henkie Kalteren (8), Daan Steenman (11) en Larissa Tabak (12).

X30 Senior

Ik denk dat het algemeen bekend is, maar de KNAF CUP kent een grote groep sterke Senior rijders. De mannen lieten een verpletterende indruk achter in een heerlijke wedstrijd.

Taylor Greenfield maakte vandaag wel erg veel indruk. Na een penalty bij de start in race één  ging hij er eens recht voor zitten. Kwam uiteindelijk in de eerste race nog op zeven uit, om dit in de tweede kwalirace recht te zetten door in no-time door te stoten naar de koppositie en om in de finale deze eerste plaats vanaf plaats vier opnieuw voor zich op te eisen. Een bijzondere wedstrijd waarin Taylor met de dagwinst huiswaarts keerde.

Na de twee kwaliraces had Nygel Verhaeren afgetekend de beste papieren in handen via een eerste en tweede plaats. Hij zou dit gegeven in de finale echter niet in een overwinning om weten te zetten.
Taylor Greenfield en Rowan Grinwis bleven Nigel in een bloedstollend gevecht nipt voor. Een gevecht waarin ook Milo Ligtelijn zich niet onbetuigd liet. De jongeling reed sterk als nooit tevoren naar een prachtige vierde stek.

Een rijder die ook voor het podium ging, en daar ook zeker kans op had, was de door een filmploeg gevolgde Lorenzo Stolk. Na de plaatsen twee en vier in de kwaliraces lukte het in de finale niet om het podium te bereiken, een zevende plaats werd zijn deel.

Voor Mike Onstenk kwam er een einde aan een pechreeks. De pechduivel reisde de laatste tijd met hem mee. Vandaag herstelde Mike zich geweldig. De stralende dag, het was zonnig en warm, begeleidde Mike naar een sterke vijfde plaats.

Justin Vuijst, Tomas de Backer, Thijmen Nabuurs en Jordi Verhagen namen de overige plaatsen voor hun rekening. Justin, eerstejaars, zette de opwaartse lijn van dit seizoen voort, vloog naar zes, Tomas naar acht, Tijmen naar negen en Jordi naar tien.

X30 Shifter en Super Shifter

De KNAF CUP schakelrijders hebben in de eerste twee races Mariembourg en Francorchamps al aangetoond, dat ze de absolute top in deze klasse vormen. We zijn trots op onze Shifter toppers Thijs van den Heuvel, Lorenzo van Riet, Jeroen van Dorp, Charno van Sonsbeek, Jesse Smeets en Super-Shifter Erik Hellemans.

De mannen schotelden ons een heerlijke gelijkwaardige strijd voor. Wat gaat het hard, wat is het toch mooi om te zien hoe de mannen de kanonnen voorzien van zes versnellingen de sporen geven.

In de twee kwaliraces waren het de twee teamgenoten Thijs van den Heuvel en Jesse Smeets die het tempo dicteerden en de rest van het deelnemersveld hun wil oplegde. Ondanks dat Lorenzo van Riet, Jeroen van Dorp en Charno van Sonsbeek een dijk van een race reden en nooit ver weg waren, beslisten zij onderling in die twee heats de uitslag. Thijs twee keer 1, Jesse twee keer 2.

Dan denk je dat de finale beslist is, maar niets bleek minder waar. Thijs ging er als een haas vandoor, Jesse kreeg met lullige pech af te rekenen. Waardoor de strijd om de podiumplaatsen er ineens heel anders uitzag. Iets wat de rijders natuurlijk als geen ander beseften. Meteen waren het Lorenzo van Riet en Jeroen van Dorp die toesloegen. De plaatsen twee en drie werden hun verdiende deel.

Erik Hellemans, racer pur sang demonstreerde de X30 Super Shifter op een weergaloze manier. Die mooie trofee was de beloning voor jou Erik, voor een heerlijke race.

We danken iedereen voor uw aanwezigheid en uw positieve instelling en gaan ons opmaken voor de vierde wedstrijd op Genk, die in het weekeinde van 20/21 augustus wordt verreden. We zien er naar uit u daar weer te treffen.

Tot dan!