Verslag KNAF CUP IAME X30 NETHERLANDS 4 Genk

8 september 2016

Race 4 van de KNAF CUP IAME X30 NETHERLANDS, samen met het Belgisch Kampioenschap onderdeel van de Benelux Cup, werd gehouden op een van de mooiste circuits ter wereld, Karting Genk in België.
Als je dan in de paddock loopt, kun je als organisatoren alleen maar ontzettend trots zijn op die bijna 180 deelnemers die het ons mogelijk maken om zo’n kampioenschap neer te zetten.
En trots zijn we dat we dit samen met u mogen realiseren. De paddock en parkeerplaatsen puilden uit, de stemming zat er dagenlang goed in. Wat heerlijk om daarvan deel uit te mogen maken.

Als een komeet, zo stormachtig is wereldwijd de ontwikkeling van de IAME kampioenschappen.
Een moderne toekomstgerichte opzet - met twee betrokken bonden RACB en KNAF en twee samenwerkende organisaties - kenmerkt ons kampioenschap. De gemeenschappelijke organisatie laat grenzen vervagen. We zijn een internationale kartfamilie, dragen dat uit en handelen er naar. We zijn blij voor iedere nationaliteit als er succes wordt gehaald en leven mee met iedereen als het even tegenzit. Dat kenmerkt het IAME racegevoel. Resulterend in prachtige wedstrijden in een sportieve ambiance.
De in 2016 ingezette weg zal zeker een nog interessanter vervolg krijgen in 2017, daar zijn we het al over eens.

In de KNAF CUP mochten we weer vijftien nieuwe rijders begroeten, waardoor het aandeel in de wedstrijden steeds groter is geworden. Het werd voor veel KNAF CUP rijders een memorabel weekeinde.

De KNAF CUP delegatie presenteerde zich samen met alle andere nationaliteiten in de rijderspresentatie. Geweldig om die grote groep rijders de tribune uit te laten puilen. Sport verbroedert, zeker en vast!

We kregen strakke kwalificaties en wedstrijden voorgeschoteld, waarin de KNAF CUP deelnemers zich van hun beste kant lieten zien via fair-and-square racen.
De klasse X30 Junior kende de grootste opkomst, maar liefst 42 rijders waren present en zouden strijden via selectiewedstrijden voor de 34 te vergeven finaleplaatsen.

Het begon voor de KNAF CUP deelnemers al meteen goed in de klasse Mini-Parilla 60cc, waar in een groep van 28 deelnemers de dienst mede werd uitgemaakt door Laurens van Hoepen, Bart Ploeg en Dilano van ’t Hoff. Laurens vestigde in de finale alle ogen op zich door - na vanaf plaats vier te zijn gestart - na een bloedstollend gevecht met Johan Sinty de overwinning naar zich toe te trekken. De beslissende inhaalactie was werkelijk subliem in de laatste bocht voor start en finish. Ook de snelste ronde was voor Laurens in 1.03.795.
Dat we een sterke afvaardiging hadden was van tevoren al duidelijk en werd bevestigd door Bart en Dilano die respectievelijk naar P3 en P6 raceten. Twee KNAF CUP rijders op het podium was een fraai gezicht.
Tel daarbij op Benjamin Giezen 14, Sita Vanmeert 15, Gabriel Bektas 20, Jordi Drees 22, Siebren Fokkema 24 en Nathan Ottink (na een wat ongelukkig weekeinde) 28 en we kunnen wel stellen dat de karttoekomst er voor onze landen rooskleurig uitziet. Wat een talent!

Het KNAF CUP podium: 1. Laurens van Hoepen; 2. Bart Ploeg; 3. Dilano van ’t Hoff.

Bam, daar was Sam Balota in de klasse X30 Cadet. Je weet dat het niveau in deze klasse enorm hoog is. En dan komt in de finale Sam Balota zich vanaf rij 6 in de grote kopgroep mengen, met uiteindelijk een schitterende, zwaarbevochten, derde plaats als beloning.
Luis Esser, Jason Leung, Senna Ekkers en Axl Verlinde weerden zich ook sterk in dit mooie veld en toonden de nodige potentie en progressie. Voor Luis, Jason en Axl was het hun eerste ervaring in de KNAF CUP.  Met Luis op 11, Jason op 14 en Axl op 16 kun je wel stellen dat hun missie zeer geslaagd was. Senna had wat tegenslag. Na vanaf een mooie 7e plaats te zijn gestart werd hij als 15 afgevlagd.

Het KNAF CUP podium: 1. Sam Balota; 2. Luis Esser; 3. Jason Leung.

Zoals gememoreerd was de groep X30 Junior groot met 42 rijders. Via drie series werden 34 finaleplaatsen vergeven overeenkomstig de CIK richtlijn.
De KNAF CUP rijders vochten voor iedere plaatst, iedere meter. Je weet dat het veld super sterk is. Alles moet gewoon iedere heat kloppen, dat weet je.
Loran Reynaerts, Gilles Vandevoorde, Tonnie Verdonk, Thomas Wiegman, Daan Steenman, Beau Heijmans, Niels Koolen, Amish Banwari en Luca Snoek wisten de finale te bereiken.
Kas Haverkort, Larissa Tabak, Luis Thorsten Kulke en Senna Metselaar haalden de finale om uiteenlopende redenen niet. Soms laat het materiaal je in de steek, soms ontbeer je net dat beetje geluk. Het maakt onderdeel uit van de kartsport, dat weten we, maar we hadden jullie die finaleplaatsen zooo gegund. 
De finale werd er een om in te lijsten. Hoe spannend het was? Alle rijders in dezelfde ronde, met de eerste 18 binnen 15 seconden.
En daarin bliezen alle KNAF CUP rijders hun partijtje mee. Met uiteindelijk Loran en Gilles op 11 en 12 na een heerlijke strijd.

Het KNAF CUP podium: 1. Loran Reynaerts; 2. Gilles Vandevoorde; 3. Tonnie Verdonk.

Ja, dan de X30 Senior. Wat kun je daar meer van zeggen dan absoluut Europese top, rijders waar je met genoegen naar kijkt, vooral ook van geniet. Er werd een strijd op de mat gelegd, zenuwen trekkend!
Drie KNAF CUP rijders bij de eerste vijf in de finale; 3 Mike Bartels, 4 Yarne Goovaerts en 5 Rowan Grinwis.
Nog vier rijders in de top tien; 6 Noah Lhoez, 8 Thijmen Nabuurs, 9 Milo Ligtelijn en 10 Nygel Verharen.
Need I say more?
En met op 13 Lorenzo Stolk, 15 Olivier Hart, 17 Charlotte Verkuijlen, 22 Filip Wojtowichz, 23 Jordi Verhagen, 25 Rubens Bouchabke, 27 Tomas de Backer, 28 Sturgis Lammes en 31 Denis de Smet, kun je toch wel stellen dat we aardig aanwezig waren.

Het werd vooraan een enorm gevecht toen de finale eenmaal losbarstte. Mike, Yarne en Rowan bleven in de kopgroep loeren op hun kansen.
Het was Mike Bartels die de kop pakte en de overwinning leek veilig te stellen. Hij werd echter verschalkt door Renaudin. En dan de laatste ronde, Mike eigenlijk de snelste (snelste ronde was voor Mike in 56.534), Renaudin verdedigend. Laatste bocht, gaatje a la Max in Francorchamps, hoppa erin. Renaudin gooit de deur dicht. Dan profiteert nog een rijder van het moment. Met z’n drieën in de sprint naar de finish, met Mike uiteindelijk op P3 achter Renaudin en Paul, waar precies 2/100 verschil in zat. Bloedstollend!

Het KNAF CUP podium: 1. Mike Bartels; 2. Yarne Goovaerts; 3. Rowan Grinwis.

In de X30 Master vertegenwoordigden Jerry Wolf en Wilco Schaaphok onze kleuren.
Wilco had een ongelukkige dag, kwam in een crash verzeild en liep een blessure op, waardoor hij niet in de finale kon starten. Wilco, van harte beterschap, tot snel.
Jerry was overgekomen vanuit Mexico en voor het eerst aanwezig in de KNAF CUP. Een lust voor het oog, met een vloeiende rijstijl. Jerry pakte net buiten de top tien, maar had zijn visitekaartje duidelijk afgegeven. P12 werd zijn knap bevochten deel.

Het KNAF CUP podium: 1. Jerry Wolf; 2. Wilco Schaaphok.

Roel Jonker en Taylor Greenfield maakten hun opwachting in de X30 Super.
Mensen, wat een snelheid ontwikkelen de toprijders in deze klasse.
Het was hopen op een podiumplaats. Het bleek in de finale dat die er niet in zat. Wat tegenslag bracht Roel naar 9 en Taylor naar 12. Er had meer ingezeten.

Het KNAF CUP podium: 1. Roel Jonker; 2. Taylor Greenfield.

En dan de kanonnen, de X30 Shifter en Super Shifter.
We weten dat Nederland en België van oudsher Schakellanden zijn. Maar dat de KNAF CUP rijders  hier zo toe zouden slaan konden we niet bevroeden.
De plaatsen 1 t/m 8, jazeker werden bezet. In wisselende weersomstandigheden ook nog eens.
Eigenlijk is het niet te doen om er rijders uit te lichten, zo goed waren de mannen vandaag.
Maar ere wie ere toekomt; Jesse Smeets kwam, zag en overwon als Caesar veni, vidi, vici.
Spelend met het vermogen, strijdend tegen de tegenstanders en elementen, zelfbewust rijdend naar een knappe overwinning in de finale.
Aandacht ook voor Thijs van den Heuvel, want de 0,8 seconde verschil op de meet was te verwaarlozen. Reken daarbij de snelste raceronde in 1.11.804 en je weet meteen dat Thijs zich nooit gewonnen geeft.
Op drie? Nog zo’n kanjer, Darragh Adriaenssens.
Dan op 4 Jentsen Adriaansens, 5 Jeroen van Dorp (beste optreden dat ik van je heb gezien Jeroen!), 6 Mickey Slotman (wat sterk weer na de schouderblessure), 7 Charno van Sonsbeek, 8 Sean Peeters, 12 Ted Monfils.

Deze uitslag bracht Jesse meteen het Benelux en Belgisch kampioenschap, terwijl de strijd in de KNAF CUP nog volkomen open ligt en in Emmen zal worden beslist.

 

In de Klasse Super-Shifter hadden we nog zo’n klasbak aan de start in de persoon van Eric Hellemans. Aimabel en altijd goed voor strijd, altijd goed voor spanning. Eric reed verdienstelijk naar P5 en natuurlijk P1 in de KNAF CUP.

Het KNAF CUP podium: 1. Jesse Smeets; 2. Thijs van den Heuvel; 3. Darragh Adriaenssens.
1.    Eric Hellemans.

 

Na afloop van dit heerlijke weekeinde mochten we nog een aantal rijders blij maken met een invitatie voor de Iame World Finals die van 10-16 oktober wordt verreden op Le Mans en waar we al reikhalzend naar uitzien;
X30 Junior: Kas Haverkort
X30 Senior: Rowan Grinwis en Nygel Verhaeren
X30 Shifter:  Jesse Smeets, Thijs van den Heuvel en Charno van Sonsbeek
X30 Super-Shifter: Eric Hellemans

Uit de totaalstand worden de klassementen KNAF CUP IAME X30 NETHERLANDS gefilterd. 

De uitslagen en tussenstand kunt u inzien via onze resultatenpagina.  

Al met al kwam er weer veel te snel een eind aan een heerlijk kartweekeinde.
We zien dan ook uit naar de laatste wedstrijd op 22-23 oktober, op Circuit Pottendijk Emmen.

We hopen u daar weer te mogen begroeten.

Tot dan!