Verslag NK 2-Takt IAME 2018 race 3 Venray

18 juli 2018

We hadden er lang naar uitgezien. De eerste serieuze wedstrijd op het nieuwe kartcircuit van Raceway Venray. Onder een strakblauwe hemel mochten we op donderdag de eerste teams verwelkomen. Vanaf dat moment zou het weekeinde een kartparty worden, zoals we de raceweekeinden zo graag zien.

Een heerlijke sfeer op en rond de baan en de supergezellige camping en uiteindelijk de spannende races  kenmerkten toch wel dit eerste raceweekeinde op Venray.
De twee racedagen werden in hete omstandigheden gereden. Daarom ook wel eens goed om hier nu al onze crew te benoemen. Petje af voor iedereen. Jullie maken het telkens weer mogelijk.

Klasse Mini Parilla

Roemde ik in het verslag van Emmen nog Nathan Ottink, vandaag komen daar twee namen zeker bij. Sacha van ’t Padbosch en Tristan Kroone. Wat maakten ze het Nathan Ottink lastig vandaag.
Sascha pakte zomaar even de winst in de eerste heat, voor Nathan en Tristan. Dat huzarenstukje wist Sascha niet te herhalen. Hij moest genoegen nemen met plaats drie in heat 2 en uiteindelijk ook in de finale. Het werd daardoor toch wel een erg succesvolle dag voor deze snelle rakker.
 
Tristan had een sterke eerste heat met P3 direct achter Nathan, gevolgd door een mindere heat twee met resultaat P7. Sam van Voskuilen, Sascha van ’t Padbosch, Rene Lammers, Milan Kok en Amaury Meertens, allen erkend snelle Mini Parilla coureurs, waren in deze spannende tweede heat Tristan te snel af. Maar ja, dan de Finale. Na de heats waren er drie rijders die met 10 punten gelijk waren geëindigd; Tristan, Milan en Amaury. De opstelling op de grid bracht door hun beste resultaten in de heats Sacha naast Nathan op de eerste rij en Tristan en Amaury op de tweede rij.
 
Dan volgt er na de start een race om spreekwoordelijk je vingers bij af te likken. Het lukte Nathan maar niet om weg te komen bij Tristen die sterk naar twee was doorgestoten. Tristan op zijn beurt probeerde van alles, maar wist Nathan niet te verschalken. Kijk eens naar de foto’s op Facebook en je ziet telkens een een-tweetje tussen deze mannen.
 
Nathan fikste het uiteindelijk weer en trok de winst naar zich toe, net voor Tristan. Wat een feestje werd het in zijn tent. Achter hen was het Sacha die een beetje tussen wal en schip zat. Net niet aanhakend bij de eerste twee, net wel voorblijvend op de achter hem jagende groep met Sam van Voskuilen, Liam Verbeeck, Julian Kamen, Milan Kok, Rene Lammers en Amaury Meertens. Wat een heerlijke strijd om te volgen.  
 
De strijd was nog niet gedaan, want achter hen waren het Dylan Visser, Gabriel Bektes en Mart Bult die een enerverend duel uitvochten. Op hun beurt gevolgd door de per race sterker wordende Henk Vuik, Julian Jaegers en Maxim Horyon. Hulde voor jullie, kanjers!
 
Door een lieve rondemiss werden de prijzen na afloop uitgedeeld…..tot zichtbaar genoegen van alle prijswinnaars, dus alle rijders en gevolg.

Klasse X30 Cadet

Om maar met de deur in huis te vallen. Youri Bonte laat er geen gras over groeien. In de voorgaande weken was Youri al een aantal keren naar Venray afgereisd voor trainingsritten. En dat wierp zijn vruchten af. Van meet af aan was hij ongenaakbaar in deze klasse. Met als resultaat drie keer de winst in de twee heats en finale.  
 
Luuk Neessen bleef nog het beste bij in de heats. Een race incident in de finale wierp Luuk echter onfortuinlijk uit de strijd. Het zag er even lastig uit, maar gelukkig kregen we goed bericht van vader.

Senna van Soelen racete na de herstart naar een prachtige tweede plaats. Hij moest er wel recht voor gaan zitten, want Dreke Janssen en Vica Schledz wisten hem goed te volgen. Zij waren echter in een zodanig strakke onderlinge strijd verwikkeld dat de aansluiting bij Senna werd verloren. Uiteindelijk was het Dreke die Vica na het rechte stuk op start en finish wist te verschalken en naar een mooie podiumplaats reed. Achter hen was het Riemer Blonk die aantoonde steeds beter met de X30 Cadet overweg te kunnen. Dat gaat helemaal goed komen voor dit sympathieke menneke.

Klasse X30 Junior

Wat ontpopt de X30 Junior zich tot een geweldige klasse. Je bent eigenlijk nooit zeker van een plaats.
Behalve vandaag dan voor de eerste plaats. Want Yani Stevenheydens reed twee geweldige sessies, gevolgd door een evenzo sterke finale en won daardoor alles vandaag.

Achter Yani waren het alle andere rijders die voor een podiumplaats in aanmerking kwamen. Er werd driftig stuivertje gewisseld in deze groep van dertien rijders. Je moet echt de uitslagen er bij pakken om te zien hoe divers de rijders presteerden. Twee toppers worstelden zich door constant te presteren uit deze groep. Dani Prins en Job Bult. Twee grote talenten die in zowel de heats als de finale geweldig presteerden. Dani werd tweede, Job derde in de finale.
 
Alle andere rijders wisselden elkaar in goede en minder goede resultaten af. Daardoor scoorden ze nagenoeg dezelfde puntenaantallen voor het kampioenschap. De strijd in het kampioenschap is nog volledig open. Assen zal de beslissing brengen.
 
Even zag het er naar uit dat Georgina Driessen een geweldig resultaat zou scoren in de finale. Een race incident zorgde er voor dat Georgina de race niet voort kon zetten. Gelukkig bleek er na onderzoek geen sprake van letsel.
Esmee Kosterman brak helaas in de tweede heat in een race incident een sleutelbeen. Esmee, goed  herstellen, zodat we je snel weer kunnen bewonderen in de kart.

Klasse X30 Senior

De Senioren maakten er weer een waar kartspektakel van.
Een sterk optreden werd er verzorgd door Lorenzo Stolk,  die de eerste twee heats naar zich toe trok, voor andere erkend snelle racers als Niels Koolen, Nick Smit, Darragh Adriaenssens, Joey van Splunteren en Kevin Stehouwer om er een paar te noemen.
 
Venray  is een zeer technisch en intensief circuit. Dat was in deze klasse goed te merken. Daan Steenman, Henkie Kalteren, Milo Ligtelijn, Yarne Goovaerts, Larissa Tabak, Louis Fenijn en Frank Postema behaalden wisselende resultaten. Ze stonden onderling erg dicht bij elkaar, maar moesten na de twee kwalificatieheats wel een gat van een paar punten naar de eerste vijf laten.
 
De finale bracht in eerste instantie Lorenzo aan kop. Hij reed sterk, totdat er een situatie ontstond waarin hij en de op dat moment op de tweede plaats liggende Joey van Splunteren betrokken raakten. Beiden vielen ze terug. Joey uiteindelijk naar zeven, Lorenzo naar acht.
 
De strijd aan kop werd meteen overgenomen door Nick Smit, Kevin Stehouwer en Niels Koolen. Waarbij opgemerkt dat Kevin de jongste deelnemer is en derhalve Rookie. De mannen lieten de raceharten sneller kloppen. Spannend tot op de finish. Nick wist in de laatste ronde een klein gaatje naar Kevin te slaan, die op zijn beurt Niels nipt voorbleef. Een heerlijke finale die het aanzien meer dan waard was. De ontlading was groot bij Nick Smit toen hij als winnaar onder de finishvlag doorreed.
 
Er waren vandaag drie Rookie rijders actief in het sub-klassement Rookie. De winst was voor Kevin Stehouwer, met op twee en drie Daan Steenman en Larissa Tabak.

Klasse Super Shifter

Zoals in Emmen al geconstateerd, de klasse X30 Super Shifter zit in de lift.
Vandaag ging de strijd voorin vooral tussen Roy Bakker en de voor het eerst deelnemende Australiër Mitchel Mackey en Jentsen Adriaenssens. Jentsen die zeer sterke kwalificatieheats reed, moest in de finale helaas met pech de strijd staken.
 
Waardoor de strijd tussen Roy en Mitchel het beeld in de finale bepaalde. Roy op kop, Mitchel er strak achter. In de laatste ronden probeerde Mitchel het een paar keer. Evenzovele keren sloeg Roy de aanvallen af. Nog een laatste poging in het middenterrein was te noteren, maar Roy bleef aan kop om een zwaar bevochten, mooie overwinning te pakken.
 
Achter hen was het een enerverende strijd tussen Milan de Laet, Sam Claes, Rowan Grinwis, Ted Monfils en Eric Hellemans. De derde plaats ging naar de per race beter presterende Milan.
 
We gunden de jarige Ted dat hij zichzelf een mooi cadeau gaf. De punten voor het Totaalklassement brachten hem naar twee. De finale leverde geen podium op. Een gedeeltelijk goede verjaardag derhalve. Sebastiaan Koppenol kende een ongelukkige dag. Hij eindigde na een uitvalbeurt uiteindelijk op plaats acht.

We hebben de dagen erna nog even samen met de mensen van Venray nagenoten van een topdag kartracing. Waarvoor dank aan iedere aanwezige.
 
De vierde en laatste NK race zal worden gehouden op de Junior Track in Assen. Tot dan op 8 en 9 september.